Gastronomi Nedir? Gastronomi Bölümünün Aşçılıktan Farkı Ne?

 Gastronomi Nedir? Gastronomi Bölümünün Aşçılıktan Farkı Ne?

Şef Mehmet Kudat-Yemek Yazarı 

Yenilmesi mümkün olan tüm gıdaların; hijyenik olarak ancak sağlık için uygunluğun önemi olmayan yüksek damak tadını içeren ve göz zevkine de hitap ederek hazırlanması ile sofraya getirilmesi anlamına gelir.

Günümüzde Gastronomi nedir dediğimizde; lezzetli ve hoş mutfaklar, iyi düzenlenmiş, hijyenik  bir yemek düzeni ve sistemli bir yöntem anlamı taşır. Birçok Dünya mutfağını içine alan bir sistemsel yemek kültürü olarak ortaya konulan Gastronomi’nin "Gastronomi Bölümü" artık eğitimi de verilmektedir.

Gastronomi Nedir? Gastronomi Bölümünün Aşçılıktan Farkı Ne?
Ülkemizde de birçok Üniversite Gastronomi eğitimi veren bölümlere sahip. Modern bir aşçılık mesleği olarak düşünülebilir ancak bu işin bir de sanatsal özelliği olması onu apayrı bir yere koymaktadır.

Gastronomide önemli olan sanatsal bir görünüm oluşturulan yemek sunumları; yani çorbayı hazırlayıp koymuyorsunuz. Birçok damak lezzeti ve değişik bir hazırlama ve sunma stiline sahip bir sunum ortaya koymak gerekiyor.

Gastronomi Nedir? Gastronomi Bölümünün Aşçılıktan Farkı Ne?
Yani her gıda farklı bir pişirilme ve lezzete hakim olabiliyor. Teknik ve yöntemlerin öğretildiği Gastronomi eğitimi oldukça geniş bir alana hitap edebilen bir sistemin eğitimini içeriyor. 

Meslek olarak oldukça popüler olan Gastronomi eğitimi; artık oldukça tercih edilen dallar arasında yer almaya başladı.

Gastronomi Nedir? Gastronomi Bölümünün Aşçılıktan Farkı Ne?
Bu sayede meslek sahibi olmak; bir de yemekle uğraşmayı sevenler için oldukça ideal bir seçim olabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Langa Bostanları Nedir?

Türk Mutfağının Tanıtımında Neden "Gastro" Kullanılıyor?